Specjały Spod Strzechy
15759
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15759,bridge-core-2.9.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15594

Specjały Spod Strzechy

Sosy Chrzanowe:
Przy produkcji wszystkich naszych sosów chrzanowych używamy tylko i wyłącznie świeżo tartego chrzanu.
Przysmak Chrzanowy – Starannie dopracowane połączenie świeżo tartego chrzanu z dodatkiem miodu i przypraw. Świetnie sprawdza się w połączeniu z wędlinami i mięsem, ale także może służyć jako marynata. 16 zł – 230 g
Chrzan Bursztynowy – Niespotykane połączenie ostrego smaku tartego korzenia chrzanu z owocem żółtej mirabelki oraz dodatkiem karmelizowanego cukru. Jest to autorska receptura łącząca ze sobą kwaśno-słodkie nuty smakowe, idealnie komponująca się z wędlinami i mięsem. 16 zł – 210 g
Chrzan Rubinowy – Świeżo tarty korzeń chrzanu zamknięty w słoiczku wraz z owocem czerwonej porzeczki. Sos ten zwieńczony jest dodatkiem karmelizowanego cukru dla przełamania dwóch głównych nut smakowych. Jest to łagodny sos, który świetnie komponuje się z pieczeniami i różnego rodzaju mięsem. 16 zł – 215 g
Chrzan z Gruszką i Cynamonem – Wyważone połączenie słodkiej, polskiej gruszki z odmiany „Konferencja”, ze smakiem korzenia chrzanu, dopełnione szczypta cynamonu oraz innych przypraw korzennych. Świetnie komponuje się z delikatnym drobiem, gęsiną, a także dziczyzną. 16 zł – 210 g
Chrzan z Pigwowcem – Kwaskowa nuta smakowa pigwowca połączona z wyrazistym smakiem tartego chrzanu oraz przypraw dla zwieńczenia walorów smakowych. Dzięki kombinacji dwóch głównych składników, sos ten oprócz wyjątkowych walorów smakowych, jest bogaty w Wit. C. (Produkt Sezonowy) 16 zł – 210 g
Musztardy Staropolskie:
Nasze musztardy robione są według historycznych receptur, odtwarzamy je w takiej samej postaci w jakiej kiedyś gościły na staropolskich stołach, dlatego też pod względem smaku są ciekawą alternatywą dla tych które znamy dzisiaj.
Musztarda Piernikowa – Jest to receptura z XVIIIw. Bazą tej musztardy jest leżakujący piernik, mieszany z miodem, gorczycą, octem jabłkowym oraz przyprawami. Musztarda Piernikowa to wręcz książkowy przykład kuchni staropolskiej z obecnego regionu Kujawsko-Pomorskiego, z czasów Mikołaja Kopernika. 16 zł – 200 g
Piernikowy Sos Krzyżacki – Jest to rekonstrukcja XV wiecznej receptury, pochodzącej z książki kucharskiej Zakonu Krzyżackiego. Jej bazą jest: piernik, wino oraz przyprawy. Charakteryzuje się ona wyrazistym, pikantnym smakiem, który stopniowo przeplata ze sobą wszystkie zawarte w tym sosie składniki. Doskonale pasuje on do serów, ciemnych mięs, wytrawnych deserów oraz sosów (zarówno jako produkt końcowy, jak i baza do dalszych kompozycji). 16 zł – 200 g
Octy Naturalne:
Nasze octy powstają w procesie naturalnej i długotrwałej fermentacji, nie są one aromatyzowane w żadnym stopniu. Dojrzewają przez okres od trzech miesięcy, nawet do roku (w zależności od rodzaju), zanim zostają zabutelkowane. Nasze octy zdobyły m.in. nagrodę Smaku Roku 2015 i Grand Prix Festiwalu Smaku w Grucznie, zostały wyróżnione na Międzynarodowych Targach Natura Food 2015 w Łodzi oraz wiele innych prestiżowych nagród.
Ocet z Kwiatów Bzu Czarnego – Bardzo aromatyczny, słodki i gęsty ocet. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiej i starannej fermentacji. Ma on bardzo niską kwasowość co czyni go wręcz idealnym do różnego rodzaju sałatek, delikatnych mięs i gotowanych warzyw. 28 zł – 250 ml
Ocet z Kwiatów Akacji – Gęsty, delikatny i słodkawy ocet o lekko mlecznej barwie. Robiony jest z samych płatków kwiatowych, które poddajemy fermentacji w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu uzyskuje on swój smak. Bardzo dobrze komponuje się zarówno z sałatkami, jak i z mięsem czy też różnymi sosami. (PRODUKT SEZONOWY). 28 zł – 250 ml
Ocet z Płatków Róży Damasceńskiej – Delikatny, niezwykle aromatyczny ocet kwiatowy, powstający poprzez poddanie starannej fermentacji płatków kwiatowych. Posiada on niską kwasowość i jest jedynym tego rodzaju produktem w swojej klasie. Dedykowany on jest do różnego rodzaju potraw, od sałatek warzywnych i owocowych, aż do różnego rodzaju mięs. Nadaje on potrawom oryginalnego i wyrafinowanego smaku. Kilka kropel tego octu potrafi w niesamowity sposób wzbogacić bukiet smakowy potrawy. 28 zł – 250 ml
Ocet z Kwiatów Jaśminowca – Delikatny i słodki ocet o wyjątkowym aromacie. Starannie fermentowany w odpowiednich warunkach, aby wydobyć z kwiatów ich najlepsze walory. Kwiaty używane do tego octu zbierane są wieczorem, aby uzyskać jak najlepszą wartość surowca. Nadaje się on idealnie do sałatek, delikatnych mięs i zup, warzyw, sosów oraz jako dodatek do różnego rodzaju marynat. 28 zł – 250 ml
Ocet z Malin – Powstaje ze świeżych, polskich malin, które poddawane są długotrwałej fermentacji octowej. Ma on wyraźnie wyczuwalny smak maliny połączony z niska, półsłodką kwasowością. Należy on do octów delikatnych. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, można go używać do mięs, sałatek, warzyw, gotowanej kapusty, zup oraz sosów. Akcentuje on smak potrawy dodając jej swój niesamowity aromat. 22 zł – 250 ml
Ocet z Ulęgałek – Ma on wyraźnie wyczuwalny smak dzikiej gruszki, skomponowany ze smakiem delikatnej, aczkolwiek wyraźnej fermentacji octowej. Jest on o wiele łagodniejszy od octu jabłkowego. Jest to ocet na zawierający tylko dwa składniki, gruszki i wodę, z uwagi na doskonałą podatność gruszki na fermentacji. (PRODUKT SEZONOWY). 16 zł – 250 ml
Ocet z Wiśni – Wyrazisty ocet, nadający się bardzo dobrze do mięs, wytrawnych sałatek oraz zup. Jest on starannie fermentowany z drylowanych owoców wiśni, co zapewnia mu niepowtarzalny smak, którym można uatrakcyjnić przygotowywane potrawy. 22 zł – 250 ml
Ocet z Czarnej Porzeczki – Aromatyczny ocet o dość wyraźniej kwasowości, będący efektem kilkumiesięcznej fermentacji owoców. Idealnie nadaje się aby wzbogacić bukiet smakowy mięs, sałat oraz wielu zup. Doskonale nadaje się jako składnik nadający wyjątkowego smaku oraz lekkiego zakwaszenia potraw. 22 zł – 250 ml
Ocet ze Śliwek – Aromatyczny, kwaśny ocet, o kwasowości powyżej 3%. Wytwarzany ze słodkich śliwek, poddawany jest długotrwałej fermentacji, aby osiągnąć jego końcowy smak. Można go używać do zarówno do mięs i zup, jak i do sałatek oraz innych „lżejszych” potraw. Poprzez swój smak dodaje on potrawom wyrazu oraz lekko zakwasza, w zależności od użytych proporcji. 22 zł – 250 ml
Ocet Jabłkowy (Nieklarowany) – Ocet jabłkowy w swojej najbardziej naturalnej i zdrowej postaci. Powstaje poprzez poddawanie kilkumiesięcznej fermentacji jabłek z naszego regionu. W odróżnieniu od wielu innych, nasz ocet jabłkowy nie zawiera dodatku drożdży. 12 zł – 250 ml
Ocet z Kurdybanka – Ocet ziołowy wytwarzany ze świeżo zbieranego bluszczyku kurdybanka, który następnie poddawany jest starannej i długotrwałej fermentacji, w odpowiednich temperaturach, przez co uzyskuje on swój wyjątkowy smak i łagodną kwasowość. 22 zł – 250 ml
Ocet Tymiankowy (z Macierzanki Piaskowej) – Wytrawny ocet ziołowy, który powstaje poprzez poddanie fermentacji świeżego ziela macierzanki (tymianku). Posiada on wyraźnie wyczuwalny, ziołowy smak, który potrafi nadać potrawom niesamowitych walorów smakowych. Ocet ten jest bardzo uniwersalny w swoim zastosowaniu. (PRODUKT SEZONOWY). 22 zł – 250 ml
Ocet z Lubczyka – Ocet otrzymywany ze świeżego lubczyka, który jest jedną z najstarszych i najbardziej popularnych polskich przypraw. Charakterystyczny smak lubczyka jest w tym occie doskonale wyczuwalny. Bardzo dobrze łączy się on z mięsem, zupami i rybami. Ubarwia on tło potrawy nie dominując jej smaku.
(PRODUKT SEZONOWY). 22 zł – 250 ml
Ocet z Biedrzeńca-Anyżu – Bardzo oryginalny ocet ziołowy, który swoim smakiem może przypominać delikatne piwo z lekką nutą anyżu. Jak większość naszych octów, posiada on niską kwasowość. Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i grillowanych, galaret, zup oraz sosów.
(PRODUKT SEZONOWY). 16 zł – 250 ml
Ocet z Arcydzięgla – Arcydzięgiel jest rośliną, której już w czasach staropolskich przypisywano wiele zalet. Z uwagi na swój roślinny smak i stonowaną kwasowość, jest octem uniwersalnym i można go stosować do wielu potraw. (PRODUKT SEZONOWY). 16 zł – 250 ml
Ocet Jałowcowo-Sosnowy – Produkowany poprzez poddawania składników fermentacji i napowietrzaniu w odpowiednich temperaturach. Ocet ten zawiera dodatek rozmarynu, a wszystkie trzy główne składniki są fermentowane osobno, dopiero w ostatniej fazie zlewane ze sobą i butelkowane po odpowiednim czasie. Nadaje się on idealnie do dziczyzny oraz innych ciemnych mięs, a także do zup, gdzie z powodzeniem zastąpi octy tradycyjne. 22 zł – 250 ml
Ocet Piwny – Ocet produkowany według receptury z XVIIw., na bazie ciemnego piwa porter, które robione jest specjalnie na potrzeby produkcji tego octu przez profesjonalnego piwowara. Bardzo dobrze komponuje się on z marynatami do ciemnych mięs, zupami, jako uzupełnienie potraw, które mają być przygotowywane na grillu oraz wszystkimi „cięższymi” daniami. 22 zł – 250 ml
Ocet z Mirabelek – Łagodny ocet owocowy, fermentowany ze świeżych mirabelek, który pasuje uniwersalnie do różnego rodzaju potraw. Jego kwasowość kształtuje się na poziomie nieco powyżej 3%. Dobrze komponuje się on zarówno z lekkimi daniami (sałatki, delikatne ryby itp.), jak i z potrawami cięższymi (czerwone mięso, zupy, sosy). 16 zł – 250 ml
Zestaw octów 3 x 100 ml – Zestaw trzech dowolnych octów owocowych lub ziołowych, pakowany w kartonik z wyciętymi frontami, przestawiającymi umieszczone wewnątrz buteleczki. Bardzo dobry sposób na wypróbowanie przez klientów, różnych rodzajów naszych octów lub też jako zestaw prezentowy. 39 zł – 3 x 100 ml
Zestaw octów kwiatowych 3 x 100 ml – Zestaw trzech dowolnych octów kwiatowych, pakowany w kartonik z wyciętymi frontami, przestawiającymi umieszczone wewnątrz buteleczki. Bardzo dobry sposób na wypróbowanie przez klientów, różnych rodzajów naszych octów lub też jako zestaw prezentowy. 49 zł – 3 x 100 ml
Poza szeroką gamą sosów i octów, oferujemy także inne wyjątkowe produkty.
Sos Staropolski – Sos powstający na bazie pomidorów, kilku rodzajów papryki (ostrej i słodkiej), śliwek, czosnku oraz przypraw. Bardzo dobrze nadaje się do serów, wędlin oraz mięs. Może być również używany jako dodatek do marynat, zup oraz różnego rodzaju sosów do pieczeni. 12 zł – 200 g
Konfitura z Płatków Róży – Bardzo bogata w płatki róży i niezwykle aromatyczna, robiona jest z róży damasceńskiej, która ma o wiele mocniejszy aromat od pozostałych odmian. Kwiaty zbierane są z samego rana, jeszcze z rosą, aby nie tracić gromadzących się olejków eterycznych. Konfitura z płatków róż to elegancja, wyrafinowanie i najwyższa jakość. (PRODUKT SEZONOWY). 28 zł – 230 g
Syrop z Płatków Róży – Niezwykle aromatyczny, słodki i gęsty. Otrzymywany „na zimno” co gwarantuje mu zachowanie pełni swoich zalet oraz niesamowitego smaku. Robiony jest z płatków Róży Damasceńskiej, która jest najbardziej aromatyczną odmianą spośród wszystkich róż. Każda partia naszego syropu jest macerowana przez okres co najmniej dwóch miesięcy zanim trafia do butelek. (PRODUKT SEZONOWY). 22 zł – 250 ml
Syrop z Pędów Sosny – Produkowany ze świeżych pędów sosny, tak jak wszystkie nasze syropy – „na zimno”. Nie jest sztucznie zagęszczany i posiada bardzo intensywny i słodki smak. Macerowany jest przez okres około trzech miesięcy zanim zostaje zabutelkowany. (PRODUKT SEZONOWY). 18 zł – 250 ml
Syrop Piernikowy – Słodki, gęsty i bardzo aromatyczny syrop, zrobiony na bazie przypraw korzennych. Do jego produkcji używane są przyprawy w nieutartej postaci, co nadaje mu esencjonalny smak. Doskonale nadaje się do kawy, herbaty lub też innych napojów. Posiada również bardzo szerokie zastosowanie deserowe, można go łączyć z lodami, naleśnikami, owocami itp. 18 zł – 250 ml
Syrop pigwowiec z imbirem – Gęsty, słodki i lekko kwaskowaty syrop, o wyraźnie wyczuwalnej nucie smakowej owoców pigwowca japońskiego z dodatkiem korzenia imbiru. Imbir nie dominuje tutaj swoim wyraźnym smakiem, poprzez dodanie go w odpowiedniej proporcji. Syrop ten świetnie nadaje się do deserów, lodów, napojów itp. 18 zł – 250 ml
Zestaw syropów 3 x 100 ml – Zestaw trzech, wybranych produkowanych przez nas syropów, pakowany w kartonik z wyciętymi frontami, przestawiającymi umieszczone wewnątrz buteleczki. Bardzo dobry sposób na wypróbowanie przez klientów, różnych rodzajów naszych syropów lub też jako zestaw prezentowy. 39 zł – 3 x 100 ml
Malina na Ostro – Jest to wyjątkowe połączenie słodkiego smaku świeżych, dojrzałych malin z intensywną ostrością, która buduje się po chwili, jednak nie dominuje smaku owoców poprzez odpowiednie wyważenie składników. Świetnie nadaje się do mięs i wędlin, a także jako pikantny dodatek do deserów, naleśników, gorzkiej czekolady lub kakao. 14 zł – 200 g
Mirabelka na Ostro – Owocowy gąszcz na bazie świeżych owoców mirabelki, połączonych z ostrą papryką chili. Słodki i pikantny smak idealnie pasuje jako dodatek do serów, wędlin i mięs (w szczególności do ciemnego drobiu). Może być też śmiało stosowany jako uzupełnienie deserów, kakao lub też do naleśników. 12 zł – 210 g
Konfitura Wiśnia z Czeremchą – Lekko pikantna, wytrawna konfitura z odrobiną cukru oraz papryki chili. Bardzo bogata w owoce (90 %), dzięki czemu posiada wyrazisty smak. Świetnie nadaje się do kanapek i deserów, a także jako dodatek do serów lub mięs. 12 zł – 205 g
Konfitura z Czarnej Porzeczki – Konfitura złożona w 90 % z przetartych owoców czarnej porzeczki (dzięki czemu pozbawiona jest skórek), odrobiny cukru oraz papryki chili. Doskonała do zastosowania na słodko oraz jako dodatek do dań wytrawnych. 12 zł – 215 g
Poza szeroką gamą sosów i octów, oferujemy także inne wyjątkowe produkty.
Sos Staropolski – Sos powstający na bazie pomidorów, kilku rodzajów papryki (ostrej i słodkiej), śliwek, czosnku oraz przypraw. Bardzo dobrze nadaje się do serów, wędlin oraz mięs. Może być również używany jako dodatek do marynat, zup oraz różnego rodzaju sosów do pieczeni. 12 zł – 200 g
Konfitura z Płatków Róży – Bardzo bogata w płatki róży i niezwykle aromatyczna, robiona jest z róży damasceńskiej, która ma o wiele mocniejszy aromat od pozostałych odmian. Kwiaty zbierane są z samego rana, jeszcze z rosą, aby nie tracić gromadzących się olejków eterycznych. Konfitura z płatków róż to elegancja, wyrafinowanie i najwyższa jakość. (PRODUKT SEZONOWY). 28 zł – 230 g
Syrop z Płatków Róży – Niezwykle aromatyczny, słodki i gęsty. Otrzymywany „na zimno” co gwarantuje mu zachowanie pełni swoich zalet oraz niesamowitego smaku. Robiony jest z płatków Róży Damasceńskiej, która jest najbardziej aromatyczną odmianą spośród wszystkich róż. Każda partia naszego syropu jest macerowana przez okres co najmniej dwóch miesięcy zanim trafia do butelek. (PRODUKT SEZONOWY). 22 zł – 250 ml
Syrop z Pędów Sosny – Produkowany ze świeżych pędów sosny, tak jak wszystkie nasze syropy – „na zimno”. Nie jest sztucznie zagęszczany i posiada bardzo intensywny i słodki smak. Macerowany jest przez okres około trzech miesięcy zanim zostaje zabutelkowany. (PRODUKT SEZONOWY). 18 zł – 250 ml
Syrop Piernikowy – Słodki, gęsty i bardzo aromatyczny syrop, zrobiony na bazie przypraw korzennych. Do jego produkcji używane są przyprawy w nieutartej postaci, co nadaje mu esencjonalny smak. Doskonale nadaje się do kawy, herbaty lub też innych napojów. Posiada również bardzo szerokie zastosowanie deserowe, można go łączyć z lodami, naleśnikami, owocami itp. 18 zł – 250 ml
Syrop pigwowiec z imbirem – Gęsty, słodki i lekko kwaskowaty syrop, o wyraźnie wyczuwalnej nucie smakowej owoców pigwowca japońskiego z dodatkiem korzenia imbiru. Imbir nie dominuje tutaj swoim wyraźnym smakiem, poprzez dodanie go w odpowiedniej proporcji. Syrop ten świetnie nadaje się do deserów, lodów, napojów itp. 18 zł – 250 ml
Zestaw syropów 3 x 100 ml – Zestaw trzech, wybranych produkowanych przez nas syropów, pakowany w kartonik z wyciętymi frontami, przestawiającymi umieszczone wewnątrz buteleczki. Bardzo dobry sposób na wypróbowanie przez klientów, różnych rodzajów naszych syropów lub też jako zestaw prezentowy. 39 zł – 3 x 100 ml
Malina na Ostro – Jest to wyjątkowe połączenie słodkiego smaku świeżych, dojrzałych malin z intensywną ostrością, która buduje się po chwili, jednak nie dominuje smaku owoców poprzez odpowiednie wyważenie składników. Świetnie nadaje się do mięs i wędlin, a także jako pikantny dodatek do deserów, naleśników, gorzkiej czekolady lub kakao. 14 zł – 200 g
Mirabelka na Ostro – Owocowy gąszcz na bazie świeżych owoców mirabelki, połączonych z ostrą papryką chili. Słodki i pikantny smak idealnie pasuje jako dodatek do serów, wędlin i mięs (w szczególności do ciemnego drobiu). Może być też śmiało stosowany jako uzupełnienie deserów, kakao lub też do naleśników. 12 zł – 210 g
Konfitura Wiśnia z Czeremchą – Lekko pikantna, wytrawna konfitura z odrobiną cukru oraz papryki chili. Bardzo bogata w owoce (90 %), dzięki czemu posiada wyrazisty smak. Świetnie nadaje się do kanapek i deserów, a także jako dodatek do serów lub mięs. 12 zł – 205 g
Konfitura z Czarnej Porzeczki – Konfitura złożona w 90 % z przetartych owoców czarnej porzeczki (dzięki czemu pozbawiona jest skórek), odrobiny cukru oraz papryki chili. Doskonała do zastosowania na słodko oraz jako dodatek do dań wytrawnych. 12 zł – 215 g
Wszystkie produkty dostępne wraz z wędzonkami z Rumianego Jabłka. Przy zamówieniu bez wędzonek koszt dostawy wynosi 10 zł